Merhaba;
Bu yazımda PMP Sınavına hazırlık sürecinde ve sınav sırasında yaşadığım deneyimleri aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle PMP sınav çalışmalarına başlamadan önce; başlangıç tarihinden sonra 3-5 ay içerisinde sınava girmeyi planlamanız gerekmektedir. Birçok PMP sınav hazırlık deneyimi; sınava girilecek tarih aralığı net belirlenmediği için ertelenmiş (1 veya 2 yıl) ya da kişideki öncelikler değiştiği için vazgeçilmiştir. Bu nedenle ilk adımımız; sınav için kendimize bir tarih belirliyoruz.
Sonrasında PMP olabilmek için gerekli olan 35 saatlik eğitimi almanız gerekmektedir. Bu eğitimi online kurslardan veya bazı eğitim kurumlarından alabilirsiniz. Bu aşamada; alınacak olan eğitim eğer ‘Proje Yönetimi’ başlığındaysa ve doğrudan sınava yönelik hazırlamıyorsa, sınava olan katkısı % 10 veya % 20 ‘dir. Proje Yönetim mesleğini seçmiş bir çok kişi eğitim içeriğini iş hayatında deneyimlediği için, katkısı bu oranın altına da düşebilmektedir.
Eğitimimizi aldık , sınava hazırlıklarına başlayabiliriz. Sırada PMI ‘a üye olmak ve sınav başvurusunu yapmak var. Tabi bu benim sıralamam, kişiye ve çalışma modeline göre değişebilir ama bu sırayı çok fazla değiştirmemenizi tavsiye ederim. PMI üyeliği sonrasında; PMP sınav başvunuzu yapabilirsiniz. Sınav başvurunuz sonrası, eğer PMI ‘ın kontrol havuzuna girerseniz sizden eğitim ve yönettiğiniz projelerle ilgili referanslar istemektedirler, ben bu havuza girmediğim için şanslıyım. Çünkü evrakları ıslak imzalı şekilde toparlayıp PMI’a kargolamanız ve süreci takip etmeniz gerekiyor. 1 hafta içerisinde sınav için başvurunuz onaylanmıştır bilgisi size mail ve PMI sitesinden duyurulmaktadır, sonrasında sadece sınav tarihini almak kalıyor. Ben tarihi hemen almadım; önerim, sınav tarihini sınava gireceğiniz tarihten 2-3 hafta önce almanız. Bunun avantajı; tarih netleştiği için hem sınav çalışma sürecinizi uzatmamış oluyorsunuz, hem de sınav hazırlığı açısından ne aşamada olduğunuzu bildiğiniz için temponuzu ayarlayabiliyorsunuz.
Özetlemek gerekirse;
- 35 saatlik Proje Yönetimi eğitimini alın,
- PMI üyeliğinizi tamamlayın,
- PMP Sınav başvurunuzu yapın (Tarihi hemen almak zorunda değilsiniz),
- Sınava girmek istediğiniz tarihten 2-3 hafta önce PMP sınav tarihini netleştirin.
Ben sınava Türkçe kaynaklarla hazırlandım. Türkçe kaynak olarak; Head First PMP ve PMBok 5 ‘i kullandım. Sınav çalışma aşamaları olarak da aşağıdaki yolu izledim.
- Öncelikle Head First PMP’den birinci kısmı okudum ve sonrasında aynı kısımı PMBok’dan okudum ve sonrasında Head First PMP’den bölüm sonundaki soruları çözdüm. Kitaplardaki tüm kısımların okumasını bir kez bu yöntemle tamamladım.
- Kitapları okuma sürecim tamamlandıktan sonra; Head First PMP’nin arkasındaki 200 soruluk deneme testini çözdüm ve kendi eksik olduğum konuları görme şansını yakaladım.
- Eksik olduğum konularla ilgili tekrar 2 kitaptan da ilgili kısımları okudum ve kısım sonlarındaki denemeleri tekrar çözdüm.
- Çalışmanın en önemli kısımlarından biri de bol bol soru çözmek. Elimde çok fazla Türkçe kaynak olduğu için bu konuda zorlanmadım. Eksik konuları da tamamladıktan sonra; elimdeki yaklaşık 2500 civarı Türkçe soruyu çözdüm ve ortalamamın % 75- % 85 arasında olduğunu gördüm.
PMP sınav hazırlığımı tamamladım. Sınava girmeden 2-3 gün önce;
- PMBok arkasındaki süreç özetlerini 2-3 kez okudum ve ezberledim. Bunu ezberlemek için farklı yöntemler var, kağıda yazablirsiniz, bulmaca çözebilirsiniz, kart oyunu oynayabilirsiniz. Bunu yapma sebebim; son zamanlarda fazla soru çözerek ana şemadan uzaklaşabiliyorsunuz, bu tekrar ana şemayı hatırlamanızı sağlıyor.
- Tüm bilgilerimi tekrarlamak için; boş 2 sayfa hazırladım. Bu boş 2 sayfada kafamdaki tüm bildiğim bilgileri yazdım ve eksik olduğum konu varsa son birkez bakma şansını yakaladım.
- Sınava 1 gün kala ders çalışmadım, sıradan birgün gibi günlük aktivitelerimi yaptım. Bu da sınav stresinden biraz olsun uzaklaşmamı sağladı.
Sınavı günü ise (Ben sınava İstanbul’da girdim) ;
- Yanıma su ve biraz yiyecek götürdüm. (Sınav merkezinin yanında bir alışveriş merkezi var oradan alabilirsiniz.) Bunu yapmanızı tavsiye ederim, sınav yerinde bunları bırakacağınız bir dolap bulunmakta. Sınav 4 saat süreceği için molalarda su içmek ve bir şeyler atıştırmak faydalı olacaktır.
Sınav sırasında;
- Öncelikle tüm soruları sırasıyla çözmeye başladım, bilmediklerimi boş bıraktım, tereddüt ettiklerimi işaretledim. (Tereddüt ettiğiniz her soruyu işaretleyin, eğer işaretlemezseniz, sorular bittiğinde, tereddüt ettiğiniz soruları hatırlamayacağınız için tüm soruları tekrar okumak zorunda kalırsınız -ki buna süreniz yetmeyecektir) ,
- 100 soruyu bitirdikten sonra 5 dakikalık bir mola verdim ve diğer 100 soruya geçtim. (Ara vermek önemli, sorular uzun olduğundan 5 dakikalık bir rahatlama, konsantrasyon açısından faydalı oluyor.)
- Tüm soruları tamamladıktan sonra 10 dakikalık bir mola daha verdim. Mola sonrasında; önce boş bıraktığım sonra da işaretlediğim soruların üzerinden geçtim. Tüm soruları tamamladıktan sonra ‘FINISH EXAM’ butonuna bastım ve sınavı başarıyla geçtim.
Sınava girecek olan tüm arkadaşlara şimdiden başarılar dilerim. Sınavla ilgili tüm sorularınızı yorum olarak iletirseniz, seve seve yanıtlamaya çalışırım.
Eren ÖZDEMİR, PMP, ITIL, MIS, MBA
37 Responses
Merhaba; Rica ederim size katkısı olduysa çok sevindim. Elimdeki bazı soruları size mail olarak gönderdim. Onun dışında PEM’in 1000 soruluk kitapçığı mevcut, o kurumdan eğitim alan birinden veya direkt kurumdan temin edebilirsiniz. Sınavda başarılar dilerim.
Eren bey merhaba, bende Türkçe olarak hazırlanıyorum sınava elinizdeki sorulardan bana da göndermeniz mümkün müdür? Teşekkürler
Selamlar Gözde Hanım, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
Merhaba Eren Bey, PMI kontrol havuzuna girmemek için önce PMI üyeligi sonra sinav bașvurusu almaliyiz dogru mudur?
Merhaba Alp Bey, PMP Sınav başvurusu yaparken kontrol havuzuna giriyorsunuz ve havuzdan geçtikten sonra tarih alabiliyorsunuz. Zaten PMI üyesi olduktan sonra PMP sınavına girmek ücret açısından da daha uygun.
Merhabalar Eren bey verdiğiniz bilgi ve deneyiminiz için teşekkür ederim ben sınava Türkçe hazırlanmayı düşünüyorum eğer mümkünse bana da elinizde olan soruları paylaşır mısınız? Teşekkürler…
Merhaba Yunus Bey, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
Eren Bey Merhaba,
Bende sınava hazırlanıyorum. Rica etsem elinizdeki soru ve cevapları bana da gönderebilir misiniz?
Teşekkürler
Merhaba İsa Bey, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
Eren Bey Merhaba,
Bende sınava hazırlanıyorum. Rica etsem elinizdeki soru ve cevapları bana da gönderebilir misiniz?
Teşekkürler
Merhaba Merve Hanım, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
Merhaba Eren Bey,
Rica etsem benimle de soruları paylaşabilir misiniz?
Teşekkürler,
İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Münevver Hanım, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
merhaba Eren bey
kitapların satışı durmuş stokda yok yzır.rica etsem eger mumkunse hazırlık kitaplarını dital kopya varsa paylasır mısınız bnmle
tesekkurler
Merhaba Yasemin Hanım, PMBok 5 in maalesef dijital kopya hali yok. PMBok 6 çıktı, PMI sitesinden alabilirsiniz, Türkçesini istiyorsanız Ağustos sonu gibi PMI Türkiye çıkartacak.
Eren Bey Merhaba,
Ben de sınava hazırlanıyorum. Rica etsem elinizdeki soru ve cevapları bana da gönderebilir misiniz?
Teşekkürler
Merhaba Emre Bey, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
Eren Bey merhaba,*
Elinizdeki soru ve cevapları benimle de paylaşmanız mümkün müdür?
Teşekkür ederim.
Merhaba Dilek Hanım, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
Eren Bey Merhaba,
Ben de sınava hazırlanıyorum. Rica etsem elinizdeki soru ve cevapları bana da gönderebilir misiniz?
Teşekkürler
Merhaba Demet Hanım, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
Eren Bey Merhaba
Rica etsem elinizdeki kaynakları benimle de paylaşır mısınız?
Merhaba Tuba Hanım, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
Eren Bey ben de soru ve cevapları rica edebilir miyim?
Teşekkürler katkınız için.
Merhaba Nesrin Hanım, Cevapları ve elimde olan diğer soruları mailinize gönderdim. Sınavda şimdiden başarılar dilerim.
Merhaba Eren Bey,
Ben de sınava hazırlanıyorum. Rica etsem elinizdeki soru ve cevapları bana da gönderebilir misiniz?
Çok teşekkürler.
Merhaba, cevapları ve elimde bulunan diğer soruları mail adresinize gönderdim. Sınavda başarılar dilerim.
Merhaba Eren Bey,
Cok tesekkurler faydali bilgi ve tecrubeleriniz icin. Rica etsem bana da iletebilir misiniz elinizdeki turkce kaynak ve sorulari?
Merhaba, cevapları ve elimde bulunan diğer soruları mail adresinize gönderdim. Sınavda başarılar dilerim.
Merhaba Eren bey,
Bende PMP sınavı için hazırlık aşasındayım. Rica etsem elinizdeki türkçe soruları benimle de paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla,
Eren Bey, tekrar kendimi hatırlatmak istedim. Müsait olduğunuzda soruları paylaşır mısınız?
Merhaba ,
Benimle de paylaşabilir misiniz?
Saygılarımla,
Merhaba Eren Bey,
Rica etsem soruları benimle de paylaşabillir misiniz?
Teşekkürler şimdiden.
Merhaba ,
Soru ve cevapları mümkün ise ben de rica edebilir miyim.
Teşekkürler.
Merhaba,
Rica etsem elinizdeki soru ve cevapları bana da gönderebilir misiniz?
Eren Bey, merhaba.
Ben de sınava türkçe hazırlanıyorum ve soru bulmada çok sıkıntı çekiyorum. Bu noktada destek olabilirseniz sevinirim.
Eren Bey Merhaba,
Türkçe soru bulmakta çok zorlanıyorum. Rica etsem elinizdeki soru ve cevapları bana da gönderebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler…